Cezası şart neye göre belirlenir?
Sözleşmesel ceza, borçlunun birincil yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi durumunda uygulanır. Ceza maddesinin ikincil sorumluluk niteliği vade tarihine kadar geçerliliğini korur. Sözleşmesel ceza vadesi geldiğinde, bağımsız bir talep haline gelir. Garantiye sözleşmesel bir ceza eklemek mümkündür.
Cezai şart nasıl talep edilir?
Sözleşmesel bir ceza iddiasında bulunmak için, sözleşmenin yerine getirilmemiş olması veya uygun şekilde yerine getirilmemiş olması yeterlidir. Zararın yerine getirilmemesi veya yetersiz yerine getirilmesi nedeniyle meydana gelmiş olması, sözleşmesel bir ceza iddiasında bulunmaya engel değildir.
Cezai şart ne zaman muaccel olur?
Peki sözleşme cezası ne zaman ödenir? Sözleşme cezası sözleşmede kararlaştırıldığı için, yukarıda belirtilen koşul gerçekleştiğinde, yani yükümlülük yerine getirilmediğinde ödenir. Sözleşme cezasının ödenmesi için borçlunun ödeme yapmada temerrüde düşmesi gerekmez.
Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?
Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Cezai şart belirli olmak zorunda mı?
Hem belirli süreli hem de sürekli iş sözleşmelerinde, karşılıklılık ilkesinin uygulanması halinde cezai hükümler içeren maddeler genellikle etkili olur. Ancak sözleşmenin erken feshedilmesi halinde sözleşmesel cezanın etkili olabilmesi için, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli bir süre için yapılmış olması gerekir.
Cezai şart için kusur aranır mı?
Sözleşmesel bir cezayı talep etmek için borçlunun kusurlu olması gerekse de alacaklının zarar görmemiş olması gerekir. Sözleşmesel bir cezanın uygulanması asıl borca bağlıdır ve sözleşmesel bir cezanın uygulanmasının açıkça hariç tutulmadığı tüm borçlar için kararlaştırılabilir.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?
Ayrıca, mülk sahibi, müteahhitten, müteahhitin yükümlülüklerini gerektiği gibi yerine getirmemesi nedeniyle üçüncü kişilere ödediği tazminat ve cezaları, olumlu zararlar kapsamında talep edebilir. Ayrıca, müşteri, müteahhitten olumlu zararlar kapsamında kira kaybını talep edebilir.
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Cezai şarta faiz işler mi?
CEZA ŞARTINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükümden sapmak suretiyle yapılan her türlü anlaşma ceza şartı hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, temerrüt faizine ilişkin her türlü anlaşmanın faiz olarak değil, sözleşmesel bir ceza olarak değerlendirilmesi gerektiğini açıklığa kavuşturmuştur.
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşme, süresi dolmadan feshedilmişse ve sözleşmede öngörülenlerden başka sebepler varsa, fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Sözleşme cezasının amacı, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemektir.
Cezai şart ıslah edilebilir mi?
Sorunuzun ikinci kısmına gelince, elbette kısmi ceza maddesi talebinde bulunabilir ve mesleki inceleme sonrasında davanızı düzeltebilirsiniz.
Cezası şart icraya konulabilir mi?
Geçerli bir borcun ifa edilmemesi, eksik ifa edilmesi veya belirli bir yerde ve zamanda ifa edilmemesi hâlinde, malvarlığı değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen para cezasının borçludan mahkeme dışı icra yoluyla talep edilmesi mümkündür.
Cezalar neye göre belirlenir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Kanun önünde adalet ve eşitlik ilkesi” başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasında; “Suç işleyen kişi, işlediği suçun ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirlerine hükmolunur.” denilmektedir. Şekildeki düzenlemeyle, işlenen suç ile verilen ceza ve güvenlik tedbirleri arasında “orantılılık” bulunmaktadır…
Ceza koşulu için kusur gerekir mi?
Sözleşmesel bir cezayı talep etmek için borçlunun kusurlu olması gerekse de alacaklının zarar görmemiş olması gerekir. Sözleşmesel bir cezanın uygulanması asıl borca bağlıdır ve sözleşmesel bir cezanın uygulanmasının açıkça hariç tutulmadığı tüm borçlar için kararlaştırılabilir.
Mahkeme para cezası neye göre belirlenir?
Hakim, para cezasını hesaplarken öncelikle sanığa verilecek hapis cezasının gün sayısını belirler. Gün sayısı, belirli suç için belirlenen cezanın alt ve üst sınırları dikkate alınarak belirlenir. Belirlenen gün sayısı, sanığın sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak en az 100 TL, en çok 500 TL tutarında para cezasına dönüştürülür.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.