Çekişmeli yargı nedir kısaca?
Uyuşmazlık çözüm usulü, iki taraf arasındaki uyuşmazlığın, taraflardan birinin talebi üzerine, bağımsız bir mahkeme tarafından, hukuki usullere uygun olarak ve objektif bir hukuki çerçevede, her iki tarafa da iddialarını ileri sürme ve kendini savunma hakkı verilerek çözülmesidir.
Çekişmesiz yargı işleri nelerdir?
(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına uygun olarak hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlığın bulunmadığı durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar; (c) yargıcın kendiliğinden hareket ettiği durumlar.
Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Hukukta çekişme nedir?
Anlaşmazlık, tartışma. Çelişki. Sözlerde, tavırlarda, durumlarda ve davranışlarda çelişkili ve zıt olmak. Çelişki.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Yargıyı kim takip eder?
Ceza davalarının ve kişiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı dalıdır. Mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyecek son merci, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı Yargıtay’dır.
Anlaşmalı boşanma çekişmesiz yargı mı?
Aslında bu maddede belirtilmese bile doktrinde, anlaşmalı boşanmanın uyuşmazlıksızlık ve yenilik etkisi ölçütlerine göre çekişmesiz bir yargısal konu olduğu belirtilmektedir: “Türk Medeni Kanununda Vesayete İlişkin Olanlar Dışındaki Çekişmeli Olmayan Yargısal İşler”, AÜHFD, C 62, No. 4 (2013), s. 955.
Sulh Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
Çekişmesiz yargıda fer’i müdahale mümkün müdür?
Ancak, davaya dahil olduğu tarafla birlikte itirazda bulunabilir. Birincil müdahale hem çekişmeli hem de çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkünken, ikincil müdahale çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkün değildir.
Hasımsız davalı ne demek?
Uygulamada bazen “çelişkili olmayan dava” olarak adlandırılsa da, aslında yanlış olan, itirazsız bir yasal işlemdir. Tartışmasız yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda bir “iş” olarak tanımlanmıştır ve yasal bir anlaşmazlık değildir. Tartışmasız yargı yetkisinde davacı veya davalı yoktur, yalnızca başvuru sahibi ve ilgili taraflar vardır.
384 madde nedir?
Madde 384 – Ortaklar, aralarında anlaşarak, yıllık gelirden kendilerine belli bir pay verilmesi şartıyla, ortaklığın temsilini ve ortaklık mallarının yönetimini içlerinden birine bırakabilirler.
Çekişmeli yargı nedir?
Çatışmalı yargı yetkisi, iki taraf arasındaki bir uyuşmazlığın, taraflardan birinin talebi üzerine, tarafsız hukuka uygun olarak, yargılama usulüne saygı gösterilerek ve her iki tarafa da dava açma ve kendini savunma hakkı tanıyarak, bağımsız bir mahkeme tarafından çözülmesi anlamına gelir.
Çekişmeli dava nedir?
Çekişmeli boşanma davası, TMK m. 166/3’te düzenlenen anlaşmalı boşanma sebebi dışında bir boşanma sebebine dayanarak açılan ve eşler arasında boşanma ve buna bağlı yan hususlarda bir anlaşma bulunmayan boşanma davalarıdır.
Ölen kişi hukukta ne denir?
“Mirasçı” yani “Muris”, ölümü üzerine hakları ve alacakları kanunen belirlenen mirasçılarına geçen kişidir.
Boşanma çekişmesiz yargı mı?
Yargı dışı yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 382-388. maddeler altında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmaya gelince, HMK Md. 382/2’de sayılan yargı dışı mahkeme işleri arasında yer almamaktadır.
Yargı türleri nelerdir?
Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.