Kuzey doğu nasıl yazılır?
Yer adlarındaki batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın, uzak ifadeleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Ortadoğu, Orta Asya, Orta Anadolu, …
Yön isimleri nasıl yazılır TDK?
NOT: Bu kelimeler yön belirttiğinde küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, mahalle vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb. 14.
Şehrin kuzey doğusu nasıl yazılır?
Ara yön kuzey ve doğu arasındadır ve her ikisinden de eşit uzaklıktadır. Bu, o yöne doğru düşen ve o yöne ilişkin anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “kuzeydoğu” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım kuzeydoğu olmalıdır.
Anadolu’nun kuzey doğusu nasıl yazılır?
Batı ile Doğu arasındaki zihniyet neredeyse güneşin doğuşu ve batışı kadar farklıdır. “Doğu Anadolu” dendiğinde yön büyük harflerle, “Doğu Anadolu” dendiğinde ise küçük harflerle yazılır.
Yönlere gelen ekler nasıl yazılır?
Bu kısma dikkat edin. Arı yönlerini belirten kelimeler zorunlu olarak birlikte ve küçük harflerle yazılır, ek hiçbir zaman bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Bakın, bazen Kuzeydoğu’da nasıl olabilir. Testlerde Kuzeydoğu olarak yazılsa bile ilk harf küçük olmalıdır.
Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler için sözcüğün telaffuzu esas alınır: cm’yi, kg’den, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmalarda ise kısaltmanın son harfinin telaffuzu ayrıca dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
Yön adları ne zaman küçük yazılır?
İki yönün birleşmesiyle oluşan ara yön adları birlikte yazılırdı. Coğrafi adlardan önce geldiklerinde ilk harfleri büyük, tek başlarına geldiklerinde ise küçük harfle yazılırdı: Güneydoğu Anadolu, Kuzeydoğu Asya; kışın kuzeydoğudan esen rüzgarlar, vb.
Doğu, batı, kuzey ve güney yönleri nasıl yazılır?
Bunlar kuzeyden başlayarak saat yönünde; kuzey-kuzeydoğu, doğu-kuzeydoğu, doğu-güneydoğu, güney-güneydoğu, güney-güneybatı, batı-güneybatı, batı-kuzeybatı ve kuzey-kuzeybatıdır.
Kuzey kutbu nasıl yazılır?
Nordpol kelimesinin doğru yazımı “North Pole” olmalıdır. Bazı kişiler bağlaçlarla yazarlar, bu da büyük yazım hatalarına yol açar. TDK’ya göre “Nordpol” kelimesi birlikte mi yoksa ayrı mı yazılır? TDK’da araştırılan North Pole kelimeleri için tanınan bir yazım biçimi vardır.
Ara yön adları nasıl yazılır?
Ara talimatlar tam tersi şekilde verilmiştir. Yön belirten isimler, yalnızca bir yönü belirtiyorsa küçük harfle başlar ve ismin sağına yerleştirilir ve bir ülkenin yerini alıyorsa büyük harfle başlar ve ismin soluna yerleştirilir: Rüzgar kuzeydoğudan esti.
Kutup ayısı nasıl yazılır TDK?
Kutup ayısı (Ursus maritimus), beyaz ayı veya deniz ayısı olarak da adlandırılan, Ursidae familyasından, soğuk kuzey kutup bölgesinin karla kaplı kıyılarında ve buzullarında yaşayan bir ayı türüdür.
Gitgide nasıl yazılır TDK?
Birçok kişi bu soruyu yazım kuralları açısından araştırır. Türk Dil Kurumu’nun (TDK) web sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin “gittide” olarak yazıldığını görürsünüz. Bazı örneklerde görünen ayrı “git gide” yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “gitgide”dir.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirildi, “mütevelli” yerine “mütevelli” kullanımı kabul edildi ve “yeşil zeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımı kabul edildi.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi birlikte yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Raw meatballs kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsa bile iki kelime tek bir anlam taşır.
Hafta içi nasıl yazılır?
TDK’nın tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “hafta sonu”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım hafta içi günlerini ilgilendirir.
Yön adlarının kısaltmaları nasıl yazılır?
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yönerge adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılır.
Batı doğu nasıl yazılır?
Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen veya yıldız anlamında kullanıldığında küçük harfle başlar. “Doğu” ve “batı” kelimeleri bir yönü gösterdiğinde küçük harfle yazılır: “Bursa’nın doğusu”. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzına, politikaya vb. atıfta bulunabilir. Anlam ifade ettiğinde büyük harfle yazılır: batı medeniyeti, doğu mistisizmi vb.
Kuzeydoğu kısaltması nasıl yazılır?
Yön kısaltmaları büyük harflerle oluşturulur: 🔹Doğu: D 🔹Batı: B 🔹Kuzey: K 🔹Güney: G 🔹Kuzeydoğu: KD 🔹Kuzeybatı: KB 🔹Güneydoğu: GD 🔹Güneybatı: GB¹ ___ ¹TDK.
Yer yön isimleri nasıl yazılır?
Batı, doğu, kuzey, güney, iç kesimler, yukarı gibi yön terimleri, coğrafi adlardan önce geldiğinde büyük harfle yazılırdı: Orta Anadolu, Yukarı Fırat, Kuzey Afrika vb. İki yönün birleşmesiyle oluşan ara yön adları ise birlikte yazılırdı.